VI. SKUP-Zadar Borik '16.

ŠESTI SKUP-Borik, Zadar '16.

Šesti međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja” u organizaciji Veleučilišta u Karlovcu i suorganizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Državnog Sveučilišta Boise (SAD) održan je u Zadru od 21. 9. do 24. 9. 2016. godine.

Nazočne su pozdravili mr. sc. Snježana Kirin, predsjednica Organizacijskog odbora, dr. sc. Branko Wasserbauer, dekan Veleučilišta u Karlovcu, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije i dr. sc. Ana Malenica u ime Ministarstva zdravlja.

Skup je pozdravila i otvorila gđa Karolina Ivanković, pomoćnica ministrice rada i mirovinskog sustava naglasivši da će ovaj stručno-znanstveni skup dati značajan doprinos u razmjeni dobrih iskustava iz prakse vezane za rizike i primjenu pravila zaštite na radu u pojedinim djelatnostima.

Prvog radnog dana predstavljena su dva pozvana rada, i to: rad dr. sc. Daniele Zavec Pavlinić pod naslovom „Nosiva elektronika oko nas” i rad prim. dr. sc. Marije Zavalić pod naslovom „Zdravlje i sigurnost za sve dobne skupine radnika – holistički pristup”. Potom su uslijedila usmena izlaganja u šest sekcija obuhvaćajući teme iz područja zdravstva, zaštite na radu, tehničko-tehnoloških čimbenika zaštite, multidisiplinarnog aspekta, ergonomije i osobnih zaštitnih sredstava i opreme. Određeni autori svoje radove izložili su putem postera.

Prvi dan je završio okruglim stolom „Liječnička svjedodžba/uvjerenje – problemi u praksi”, a svoj su doprinos kroz uvodno izlaganje dali Ariana Alić, dr. med., Melita Uremović, dr. med., Jere Gašperov, dipl. ing. i Nenad Puljić, dipl. ing.

Drugi radni dan započeo je pozvanim radom dr. sc. Jovana Vučinića pod naslovom „Ozljede na radu u Hrvatskoj 1991.- 2015.” Nakon toga je red nastavljen kroz pet sekcija, a to su: zdravstvo/zaštita na radu, društveni i pravni aspekt, zaštita od požara i eksplozija, multidisciplinarni aspekt i ekologija.

Na kraju drugoga dana održan je okrugli stol „Mirenje kao učinkovit model rješavanja radnih sporova iz područja zaštite na radu”.

Na Skupu je prezentirano 147 radova, od toga je 87 radova prezentirano usmeno dok je 60 radova prezentirano putem poster-sekcije. Skupu je nazočilo 220 sudionika.