VII. SKUP-Zadar Borik '18.

SEDMI SKUP-Borik, Zadar '18.

Sedmi međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja” u organizaciji Veleučilišta u Karlovcu i u suorganizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Državnog sveučilišta Boise (SAD) održan je u Zadru od 12.9. do 15. 9. 2018. godine.

Nazočne su pozdravili dr. sc. Branko Wasserbauer, dekan Veleučilišta u Karlovcu i Bernard Maruna, dipl. iur., pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije. Skup je pozdravila i otvorila dr. sc. Ana Malenica ispred Ministarstva zdravstva.

Prvog radnog dana predstavljena su dva pozvana rada, i to: rad prof. dr. sc. Anice Hursa Šajatović pod naslovom „Zaštitna odjeća za vatrogasce – novi trendovi razvoja” i rad dr. sc. Marije Bubaš, dr. med., pod naslovom „Ekonomika ranih intervencija u radno aktivnoj populaciji s kroničnom boli u leđima”. Potom su uslijedila usmena izlaganja u pet sekcija obuhvaćajući teme iz područja zdravstva, zaštite na radu, tehničko-tehnoloških čimbenika zaštite, multidisiplinarnog karaktera, ergonomije i osobnih zaštitnih sredstava i opreme. Određeni autori svoje radove izložili su putem postera.

Prvi radni dan je završio okruglim stolom „Bolovanje i radna sposobnost – zajednički problemi liječnika obiteljske medicine, HZZO-a, vještaka ZOSI-ja, specijalista medicine rada, poslodavca i osiguranika”, a svoj su doprinos kroz uvodno izlaganje dali Vikica Krolo, dr. med., Dražen Kapusta, struč. spec. oec., univ. mag. admin. sanit., Đurđica Blažinkov-Živković, dr. med. i Jasenka Sučec, dipl. soc. radnik.

Drugi radni dan započeo je pozvanim radovima dr. sc. Nenada Mustapića pod naslovom „Analiza razvoja sustava gospodarenja komunalnim otpadom u RH” i dr. sc. Marinka Đ. Učura pod naslovom „(Ne)potrebnost izmjena i dopuna zakona o zaštiti na radu”. Nakon toga su uslijedila usmena izlaganja kroz pet sekcija koje su obuhvaćale teme iz područja zaštite od požara i eksplozija (društveni i pravni aspekti), ekologije i zdravstva.

Skup su zatvorili dr. sc. Jovan Vučinić, mr. sc. Snježana Kirin i prim. dr. sc. Ana Bogadi-Šare, dr. med.

Na Skupu su prezentirana 132 rada, od toga je 85 radova prezentirano usmeno dok je 47 radova prezentirano putem poster-sekcije. Skupu je nazočilo 156 sudionika.